Over ons, Wondzorg Zeeland

Aanleiding

In Zeeland ontbrak een keten in de wondzorg. Alle disciplines werken vanuit hun eigen “eiland”. Samenwerking ontbreekt op vele punten. De bestuurders van vier samenwerkende zorgaanbieders , te weten: Iriz thuiszorg, Ouderenzorg Noord-Beveland, Cederhof Kapelle en Eilandzorg Schouwen-Duiveland zijn samen een nieuw samenwerkingsverband gestart: Zorg Zeker Zeeland. Deze samenwerking is per 31 december 2019 beëindigd maar Wondzorg Zeeland gaat vanaf 1 januari 2020 door onder de vlag van Iriz thuiszorg.

 

De samenwerking is gericht op het delen van kennis en ervaring wat resulteert in een kwaliteitsimpuls voor de Zeeuwse zorg. 

Specialistische wondzorg in Zeeland


Doelstelling

Wondzorg Zeeland wil de complexe wondzorg in Zeeland op een hoger niveau brengen door:

  • Excellente verzorging van complexe wonden
  • Verbetering van de kwaliteit van leven voor onze cliënten.
  • Een optimale service en bereikbaarheid voor cliënten en zorgverleners.

 

Pilot

Wondzorg Zeeland participeert in een pilot die geïnitieerd is door de zorgverzekeraar CZ. Deze heeft wondzorg als een van haar speerpunten benoemd. Zij vindt dat de patiënten in Nederland mogen verwachten dat hun wonden worden gedicht in een zo kort mogelijke periode en zodoende verwijzingen en/of medische ingrepen worden voorkomen, waardoor de kwaliteit van leven wordt vergroot en de kosten dalen. Het kennisniveau rondom de behandeling van wonden in Nederland kan en moet omhoog.De afgelopen jaren heeft zorgverzekeraar CZ door middel van verschillende pilots in diverse sectoren ervaring opgedaan met hoe wondzorg kan worden verbeterd.  In 2016 wil zorgverzekeraar CZ in een klein aantal regio’s de wondzorg verder ontwikkelen naar een ideaalmodel waarin stepped care, goede triage, protocollen en goed opgeleide professionals de standaard zijn. Een van de regio’s is Zeeland. De samenwerking is gericht op het delen van kennis en ervaring wat resulteert in een kwaliteitsimpuls voor de Zeeuwse zorg.